Luisteren met andere oren…

Deze week was door de Tweede Paasdag wat korter. Toch veel gedaan. In de eerste plaats natuurlijk mijn gewone werk: de  huishouding. Daarbij geeft de gebroken knie trouwens best veel belemmering. Je realiseert je normaal niet hoeveel je gebruik maakt van je kniegewrichten; niet alleen bij het lopen gebruik je ze heel intensief, maar ook bij allerlei andere bewegingen en bij het stabiliseren van je lichaam.

Het bestuderen van al de literatuur voor de preekanalyse heeft nog een apart, maar wel logisch, neveneffect: je gaat heel anders naar preken luisteren. Het viel me de laatste tijd steeds meer op dat ik preken onbewust indeel in soorten en vormen, etc. Ik merk nu ook de verschillende retorische middelen en de gebruikte stijlfiguren (en de fouten die daarbij gemaakt worden) op. Ik zal er op moeten letten dat het niet belemmerend gaat worden om echt te luisteren naar de inhoud.

Ik heb deze week de eerste opzet van hoofdstuk 1 naar professor Baars gemaild. We hebben afgesproken dat hij er binnenkort zijn reactie op geeft. Daarmee is dus echt het eerste stapje gezet. Er zal waarschijnlijk heel veel moeten veranderen, maar het is wel een concreet begin.

Dat ik bij prof. Baars inderdaad bij de meest passende promotor zit werd me deze week duidelijk toen ik de tekst van zijn lezing over de catechismusprediking in Nederland (die hij gehouden heeft bij een conferentie over de Heidelbergse Catechismus vorig jaar in Emden) doornam. Mijn eigen onderzoek ligt helemaal in de lijn van wat hij daar presenteerde. Dat geeft wel een stuk bevestiging en prikkelt meteen (door de kwaliteit van zijn lezing) om zelf grondig en nauwkeurig te werken.

Deze week heb ik ook de aantekeningen die ik gemaakt heb voor hoofdstuk 2 uitgeprint. Er lag al een stuk tekst voor dat hoofdstuk en ik heb al wat samenvattingen van gelezen literatuur klaarliggen, dus het werk aan dat hoofdstuk staat in de steigers.

Het leeswerk voor het analysemodel gaat nog steeds door en ik heb deze week juist weer nieuwe literatuur gevonden die waarschijnlijk veel voor dit onderdeel kan betekenen. Ik heb dat boek al aangevraagd; ik ben benieuwd of het echt zo veelbelovend is als ik denk. In ieder geval moet ik zo zachtjes aan eens wat concreets gaan doen met alles wat ik hiervoor al gelezen heb.

De laatste twee weken heb ik geen nieuwe gegevens over gelezen catechismuspreken meer gekregen, dus ik wil nu verdergaan met het invoeren van de ontvangen gegevens in het overzicht. Dat hoop ik zaterdag te doen. Ik weet niet of het dan allemaal lukt, maar als het overzicht klaar is kan ik de gegevens gaan verwerken zodat ik er een artikel over kan schrijven.

Al met al een goede onderzoeksweek.