Verrassende vriendelijkheid

Hoofdstuk 4 heeft inmiddels een begin. De eerste paragrafen staan op papier. Ook de structuur voor het vervolg is helemaal uitgewerkt. Er moet nog veel werk gedaan worden, maar dat is werk binnen duidelijke lijnen. Ik merk dat het nu loont dat ik in de voorbereiding voor dit hoofdstuk ook echt de tijd genomen heb om me breed in te lezen.

Ik heb deze week ook (via de mail) contact gehad met prof. John McClure van Vanderbilt University Divinity School in Nashville, Tennessee (VS). Hij heeft me tips en extra informatie gegeven over zijn boek The Four codes of preaching. Rethorical Strategies, één van de boeken waarvan ik gebruik maak om te komen tot een analysemodel. Ik was helemaal verrast door zijn snelle antwoord op mijn vragen en door het vertrouwen waarin hij mij materiaal ter beschikking stelde over zijn methode. Het is precies dat extra stukje informatie waar ik naar op zoek was.

Dat je soms opnieuw door al eerder gelezen literatuur heen moet, heb ik deze week ook weer gemerkt. Voor de onderbouwing van het analysemodel heb ik nog weer eens stevig wat lees- en denkwerk moeten verrichten op de methodologische uitgangspunten van de praktische theologie. Voor de concrete tekst van hoofdstuk 4 levert dat vrijwel niets op, maar voor hoe je formuleert en voor de wijze waarop je werkt maakt het wel veel uit. Het kost tijd, maar ik heb er veel aan.

Ik had gehoopt dat ik deze week ook eventuele wijzigingen in hoofdstuk 2 en 3 had kunnen verwerken. De reacties van prof. Baars en van één van de methodologen zijn nog niet binnen, dus dat was nog niet mogelijk. Hopelijk kan ik daar volgende week wel mee verder.

Volgende week hoop ik naar het promovendiberaad van de Gereformeerde Bond te gaan. Ik hoop daar nieuwe informatie, tips en contacten op te doen. Heel vriendelijk dat ik daarin mee mag draaien.

Dat promovendiberaad is een hele dag, dat is dus wel iets waar ik tegenop zie, maar ik hoop dat het de investering waard is. De ervaring kort geleden met de middag bij het Homiletisch Werkgezelschap voorspelt niet veel goeds; toen heb ik er de hele rest van de week flink last van gehad. Zulke bijeenkomsten kosten mij gewoon buitensporig veel energie en geven een overdosis prikkels waar ik nog dagen van moet bijkomen. Maar als het dat waard is, heb ik dat er zeker voor over.