Laatste onderzoeksmateriaal verzameld

Het was deze week wat rommelig. We hebben twee weken geleden wat dingen in onze huiskamer verplaatst (de piano is naar Marianne gegaan, dus kwam er wat ruimte :)). Vorige week vrijdag en begin deze week ben ik daardoor bezig geweest met wat veranderingen. Dat heeft wel wat tijd gekost, maar het klussen was ook wel prettig.

Wat het onderzoek betreft: ik heb deze week de laatste onderzoeksmaterialen verzameld. Zodra ik het analysemodel helemaal af heb kan ik dus aan de slag. Dat geeft wel een goed gevoel. Ik wil het nog iets logischer ordenen, maar dan heb ik ook alles gereed voor de analysefase. Dat is het langste onderdeel van het onderzoek, dus een goede voorbereiding daarvan is wel prettig.

Hoofdstuk 3 begint te vorderen. Dat het langer duurt dan ik had gedacht heeft vooral te maken met de onderdelen over de visie op de prediking en op het geestelijk leven. Daar heb ik voor mezelf toch extra tijd in moeten steken. Ik weet dat ik mezelf moet ‘bewaken’ in het uitspitten van deze onderdelen (dat is als inleiding voor het onderzoek niet nodig), maar ik wil wel mijn best doen om een helder en objectief beeld te geven t.a.v. deze onderdelen.

Het lezen voor hoofdstuk 4 (wat ik eigenlijk veel interessanter vind en wat dus een verleiding is t.o.v. het werk voor hoofdstuk 3) vordert inmiddels gestaag. Hier ligt voor mij momenteel de grootste uitdaging in het onderzoek.

Tussendoor ben ik regelmatig even bezig met de recensie van Preken tussen de verhalen. Die is nog niet af, maar schiet wel op. Het onderzoek is van belang (niet alleen voor theologen) maar de vragen die het oproept zijn best fundamenteel. De Bijbel zien als ‘het verhaal van God’ is wat mij betreft niet te verenigen met de normativiteit van de Schrift. Dan gaat er niet maar een wissel om, maar dan zit je op een ander spoor.

De vakantieperiode is weer bijna voorbij. Dat betekent voor mij dat alles weer wat meer structuur gaat krijgen. Ik denk dat het voor mijn onderzoek kan betekenen dat ik wat systematischer en wat meer tijd achter elkaar kan gaan werken.