Rustmomenten creëren door even te studeren

Gisteren zijn Kees en Esther getrouwd. Het was een prachtige dag. Rijk!

Ik ben deze week erg druk geweest met alles wat met de bruiloft te maken had, maar heb op een gegeven moment bewust ook wat gedaan aan het onderzoek. Het gaf me rust om even ergens anders mee bezig te zijn en me daar even op te concentreren.

Momenteel ben ik vooral bezig met het lezen en verwerken van literatuur waarin het gaat over de visie op de prediking binnen de Gereformeerde Gemeenten en op de zgn. ‘standen in het genadeleven’. Ik heb inmiddels aardig wat over deze onderwerpen gelezen en er ligt nog een stapeltje boeken waarin daarover gesproken wordt.

Het gaat me dan vooral om de literatuur waarin vanuit het standpunt van de Gereformeerde Gemeenten naar deze onderwerpen wordt gekeken. Ik laat bewust de kritische literatuur (zoals van Blauwendraat en Bart, etc.) buiten beschouwing omdat het voor mijn onderzoek niet van belang is om een discussie te analyseren. Ik wil een weergave geven van wat er door het kerkverband zelf, of door vooraanstaande schrijvers uit het kerkverband,  over deze onderwerpen is gepubliceerd.

Ik doe dit niet alleen om het kader van mijn eigenlijke onderzoek aan te geven, maar ook om de resultaten hiervan mee te kunnen nemen in het opzetten van een analysemodel voor het preekonderzoek.

Al met al: een heel bijzondere week, waarin ik naast allerlei bruiloft-gerelateerde bezigheden en vooral de bruiloft zelf, toch nog iets voor mijn onderzoek heb kunnen doen.