Tussen Dingemans en Trimp

Terwijl ik mijn aantekeningen over Dingemans (Als een hoorder onder de hoorders) aan het uitwerken ben, lees ik verder in wat boeken van C. Trimp. Eerst Woord, water en wijn en daarna Klank en Weerklank. Het is goed om zo naast elkaar wat visies op de prediking te lezen. Juist de (grote) verschillen zetten je eigen denken op scherp.

Aanvullend gelezen in Van Tekst tot preek van W. Klippert, in ‘De prediker zij zich bewust van de ernst van zijn taak’ van A.A. van Ruler, in wat artikelen van C. Graafland in Theologia Reformata, etc.

Komende week eerst wat boekjes lezen over het spreken over preken (Rolf Robbe en ook J. Thomas) en daarna wil ik beginnen aan God ter sprake van A. W. Velema en Tussen Schrift en preek van J. C. Vaessen. Ook Religious Involvement in Hearing Sermons van Theo Pleizier ligt op mijn stapel. Voorlopig dus nog wel even wat leeswerk.

Tussen al die vakliteratuur door geniet ik ook enorm van de nieuwe biografie over Willem de Mérode. Hans Werkman schreef een herziening van zijn eerdere biografie. Bitterzoete overvloed is echt mooi om te lezen. Kort geleden las ik de nieuwe biografie over Vasalis (ook een prachtig boek!) en met veel plezier ben ik nu in dit boek bezig. Heerlijke ontspanning tussen al die homiletische literatuur!

Al met al: ik ben lekker bezig met lezen en denken. Ik hoop ook op korte termijn wat meer duidelijkheid te krijgen over evt. begeleiding voor mijn onderzoek.