Tussen Benedictus, Pleizier en Hersenspinsels

Een heel drukke en heftige week achter de rug. Veel dingen in het gezin die tijd en aandacht vroegen.

Toch veel aan het onderzoek gedaan. Ik heb inmiddels heel veel verzameld en gelezen over preekanalyse en over prediking in het algemeen. Het helpt me om duidelijk te krijgen wat ik precies in mijn onderzoek wil doen. Hoewel ik me nu vooral in de homiletische kant van het onderzoek aan het inlezen ben, is me wel duidelijk geworden dat ik toch ook een sterk accent op de dogmatische kant wil leggen. Dat ga ik nu verder uitwerken.

Deze week heb ik een afspraak gemaakt met een eventuele begeleider. Ik moet komende donderdag naar hem toe voor een gesprek. We hopen dan het onderzoek op de rails te zetten. Als dat gebeurd is wil ik daar meer over vertellen. Het lijkt me correcter om eerst met hem te overleggen voordat ik bekend maak bij wie ik hoop te promoveren.

Ik ben inmiddels begonnen aan de dissertatie van Pleizier. Zijn aanpak ligt eigenlijk helemaal niet op één lijn met wat ik wil, maar vooral het theoretisch deel kan me denk ik wel verder helpen in mijn zoeken naar wat ik in het onderzoek precies wil.

Naast het lezen heb ik inmiddels wat voorbereidend werk gedaan voor een stukje concreet onderzoek naar wat er aan catechismusverklaringen in de gemeenten gelezen wordt. Dat hoop ik zo snel mogelijk in gang te zetten. Daarnaast ben ik bezig met het opstellen van een onderzoeksenquete voor predikanten. Dat kost heel wat werk, want dat moet aan allerlei eisen voldoen om wetenschappelijk geaccepteerd te worden. Ik doe dus nu een soort studie in het opstellen van enquetes en van het verwerken van de daarmee gevonden resultaten. Niet leuk, maar helaas wel noodzakelijk.

Tussendoor lees ik ook gewoon dingen die ik interessant vind. Na de biografie van De Mérode ben ik nu begonnen in het tweede deel Jezus van Nazareth van paus Benedictus. Het eerste deel was heel erg mooi en ik hoop dat dit deel ook zo is. Ik ben nog niet zo heel ver, maar wat ik gelezen heb is in ieder geval de moeite waard.

Voor dit weekend heb ik ook nog het boek Hersenspinsels van André Aleman liggen. Alles wat met ons brein (en de kronkelige werking daarvan) te maken heeft interesseert me heel erg. Hij gaat in dit boek in op hallucinaties en wanen. Lijkt misschien een raar onderwerp, maar ik vind dat soort boeken altijd erg boeiend.

Gisterenavond naar een lezing van Frans Berkelmans over Ida Gerhardt geweest. Niet op alle momenten een heel sterke lezing, maar er waren wel heel mooie momenten bij. Gerhardt blijft toch wel één van de dichters die mij erg aanspreekt.

Volgende week is een heel volle week (afspraak met evt. begeleider, veel dingen in het gezin) dus ik denk dat er dan wat minder tijd voor onderzoek zal zijn. We zullen zien.