Rustig aan verder gaan

Onverwachts deze week een bezoek gebracht aan de UB Leiden. Ik wilde wat achtergrondliteratuur hebben m.b.t. de Heidelberger Methode van preekanalyse. Ik ben een beetje aan het uitzoeken hoe ze tot de ontwikkeling van die methode gekomen zijn. Op die manier hoop ik ook wat meer aanknopingspunten te vinden voor de toepassing van delen daarvan in mijn onderzoek.

Ik ging naar de UB om wat literatuur op te halen die Reint nodig had voor zijn bachelorscriptie. Dat kon ik zo mooi combineren. Volgens mij heb ik zinnige dingen kunnen vinden voor het vervolg van dit onderdeel van mijn onderzoek.

Inmiddels ben ik weer wat verder in het prachtige boek van Frits van Oostrom. Voor mij is het echt een soort ontspanning om me op deze manier wat te verdiepen in de Nederlandse letterkunde van de 14e eeuw. Het grappige is dat het tegelijk ook je hersens de gelegenheid geeft om wat zaken te ‘shuffelen’. Ik merk dat ik onder het lezen telkens nieuwe ideeën op doe en soms zomaar nieuwe verbanden zie.

Ik ben ook aan het lezen in de dissertatie van Maarten Klaassen, In Christus rechtvaardig Reformatorische perspectieven op rechtvaardiging en eenheid met Christus. Het is de bedoeling dat ik daar een recensie over schrijf. Wat ik tot nu toe gelezen heb is zeker de moeite waard.

Het is mijn bedoeling om deze week ook een goed schema te maken voor de analyse van de preken. Ik wil eigenlijk wat sneller door dit toch wat saaie deel van het werk heen. Het is echt fundamenteel voor mijn onderzoek, maar het is wel iets waar je jezelf toe moet zetten om het af te werken.

Deze week kreeg ik ook nog een aanbod om een paar catechismusverklaringen te lenen voor het onderzoek. Zo zijn er toch telkens weer mensen die me op een praktische manier helpen. Ik ben nu nog op zoek naar de wat nieuwere verklaringen; ik hoop dat ik die ook een poosje van mensen kan lenen (of, als ze zelf niet gebruiken, mag hebben of kan overnemen). Mocht iemand nog tips hebben, dan houd ik me aanbevolen.