Over Jozef, een koning die Jozef niet gekend had en over Het nieuwe land

Deze week ben ik verder gegaan met het onderzoek naar preken over Jozef. Ik hoop daarmee een deel van het bevindelijk karakter van de prediking in de Gereformeerde Gemeenten beter in kaart te kunnen brengen. Naast concrete invulling van hoe de geschiedenis van Jozef een rol speelt in het bevindelijk ‘gehalte’ van de preken, levert het ook veel extra informatie op over bijv. de rol van de Wet bij de zogenoemde ‘ellendekennis’.

Bijzonder was dat deze week in de weekdienst ook bij een deel uit de geschiedenis van Jozef werd stilgestaan. Ds. Meeuse trok in zijn preek ook mooie lijnen naar de situatie waarin wij nu leven. Hij wist het handelen van ‘de koning die Jozef niet gekend had’ op een heldere manier te actualiseren.

Tussendoor heb ik gelezen in Het nieuwe land Het verhaal van een polder die perfect moest zijn van Eva Vriend. Dat gaat over het ontstaan van de nieuwe provincie Flevoland. Ze onderzoekt met name de manier waarop de selectie van de bewoners van het nieuwe land plaatsvond. Het boek heeft me ook wel weer aan het denken gezet. Mijn vader wilde ook graag boeren in de Flevopolder. Ik meen eigenlijk wel zeker te weten dat hij er naar gesolliciteerd heeft. Dan krijgt zo’n boek toch een ander kader. Overigens is het echt een boek wat goed weg leest. Liefhebbers van Frank Westerman en Suzanna Jansen zullen er zeker van genieten.

Vanmorgen een pittig gesprek met mijn begeleiding gehad. Ik weet zelf wel dat het niet goed met me gaat, maar soms moeten de puntjes toch door iemand op de juiste i gezet worden. Volgende week zal ik weer moeten overleggen met de huisarts en evt. zal ik toch weer contact met GGZ moeten opnemen. Moeilijk.