Je scant wat af, als je onderzoeksmateriaal verzamelt

Ik ben de afgelopen dagen vooral bezig geweest met scannen van preken. Dat betekent dat ik bezig ben met het verzamelen van het materiaal dat in het onderzoek bestudeerd moet worden. Ik verbaas me er trouwens wel over hoe verzorgd dit soort boeken worden uitgegeven. Zeker als je bedenkt dat de oplages niet groot zullen zijn.

Verder ben ik toch vooral bezig met lezen. Het leeswerk voor de methodologische kant is wel zo’n beetje klaar; dat betekent dat ik daarover binnenkort wel aan het schrijven kan gaan.

Het inlezen voor tekstanalyse en inhoudsanalyse schiet ook lekker op. Ik begin steeds meer overzicht te krijgen van wat er wel en niet in het analysemodel moet komen en hoe die keuze onderbouwd moet worden.

Gisterenavond heb ik het boekje Alle aandacht!  van Hanneke Schaap-Jonker en Harmen van Wijnen gelezen. Dat is wel helemaal toegespitst op de plaats van kinderen in de prediking, maar zeker de hoofdstukjes over hermeneutiek en het hoofdstukje van Hanneke Schaap zelf over o.a. de verhouding tussen de theologische kant van de preek (God spreekt)  en de psychologische kant, zijn erg helder. Mooi zoals ze die twee kanten in evenwicht weet te houden.

Gisteren heb ik de herinneringsbrieven gemaakt voor de gemeenten die nog geen gegevens hebben opgestuurd over de bij hen gelezen catechismuspreken. Ik hoop dat er toch nog van een behoorlijk aantal van die gemeenten een reactie komt. Dan kan ik het overzicht zo compleet mogelijk maken.

Komende week wil ik eigenlijk een begin maken met het schrijven aan de inleidende delen en met een eerste aanzet voor het analysemodel.