Ik leer ook nog een beetje theorie van opnametechniek

Ik heb deze week echt aardig wat aan het onderzoek kunnen werken. Natuurlijk zijn er de gewone dagelijkse huishoudelijke klussen, maar daar tussendoor heb ik de rust gehad om steeds weer een stukje verder te lezen en te schrijven.

Momenteel ben ik, als onderdeel van hoofdstuk 4, bezig met het schrijven van een overzicht van de ideeën van John McClure over het maken van preken. Ik heb inmiddels zijn laatst uitgekomen boek (het is een veelschrijver, dus helemaal zeker weet je dat niet) doorgenomen. Daarin legt hij een link tussen het schrijven van preken (en van liedteksten voor bijv. popmuziek) en het maken van opnames. Hij blijkt een eigen opnamestudio te hebben en kan goed duidelijk maken hoe dat werkt.

Muziekopnames bestaan uit verschillende sporen die elk op hun eigen manier bepalend zijn voor het totaal van de compositie. Ook preken zijn opgebouwd uit zulke sporen. Die zijn niet altijd even duidelijk op te merken, maar ze hebben wel (grote) invloed op hoe de bedoeling van de preek wordt overgebracht.

Deze uitwerking van zijn eerdere gedachten over codes in de prediking geeft een duidelijke verheldering en helpt me om beter te onderbouwen wat ik met de preekanalyse wil. Winst dus.

Ik heb minder gedaan dan ik had gedacht, maar ben wel tevreden. Er waren deze week ook in het gezin dingen die aandacht vroegen en dan gaat het met het onderzoek dus ook meteen iets minder. Ik ben ook nog naar de orthopedisch chirurg geweest voor mijn knie. Er moet binnenkort een MRI-scan gemaakt worden om te kijken wat er nu aan de hand is. Hopelijk wordt het dan niet alleen duidelijker, maar kan er ook iets aan gedaan worden.

Volgende week hoop ik Reint een dag te gaan helpen met verhuizen. Dat soort dagen betekenen meestal dat ik zo’n week het onderzoek op een laag pitje moet zetten. Afwachten maar.

Nog twee leestips: Wie Haar naam was Sara heeft gelezen en geïnteresseerd is in meer literatuur over de tweede wereldoorlog in Frankrijk, moet echt De oorsprong van geweld van Fabrice Humbert lezen. Bijzonder boek. Wie wil lezen over Zuid-Afrika na de waarheids- en verzoeningscommissie (en in flash-backs van daarvoor) moet zeker Absolutie van Patrick Flanery lezen. Twee romans met een heel eigen insteek. Het eerste boek heb ik vorige week eigenlijk al gelezen en het tweede dit weekend. Allebei echte aanraders.