Een hoofd vol retorische theorie en sociaal-wetenschappelijke methodologie

Gelukkig heb ik tot nog toe mezelf niet voor de gek gehouden door te denken dat ik er wel even in zou duiken. ‘Even’ is er echt niet bij. Om het onderzoek op te zetten moet er eerst stevig gewerkt worden aan de basis. Een fundament leggen is zwaar werk (daar moet je flink voor graven en je weet nooit wat je daarbij tegen komt), maar als je deze fase goed doet dan kun je er ook iets op bouwen.

Ik ben momenteel bezig met een enorme berg leeswerk. Dat betreft o.a. verschillende homiletische onderzoeken met betrekking tot de preekanalyse, maar ook standaardwerken over de methodologie van kwalitatief onderzoek. Dat klinkt heel heftig (en erg droog), maar ik ben er erg blij mee dat ik deze fase nu eerst goed heb aangepakt. Het helpt me om het onderzoek goed wetenschappelijk op te zetten.

Tussendoor geniet ik van het nieuwste boek van prof. Immink over de eredienst (Het heilige gebeurt). Een echte aanrader. Je visie op de kerkdienst en de beleving van de onderdelen van de dienst worden er door verdiept!

Er komen heel soms nog wat gegevens over gelezen catechismusverklaringen binnen, maar ik zal de gemeenten die nog niets hebben laten weten binnenkort wel weer een keer moeten aanschrijven. De respons is tot nu toe enorm, maar ik zou het toch graag zo compleet mogelijk willen hebben.

Ik ben begonnen met het verzamelen van het onderzoeksmateriaal. Dat betekent dat ik op zoek ben naar alle complete in druk uitgegeven  catechismusverklaringen die door predikanten uit de Gereformeerde Gemeenten zijn geschreven. Ik schiet aardig op; ik hoef er nog maar een stuk of zes te vinden.

Ik heb trouwens ook besloten om wat trouwer te zijn in het schrijven op deze site. Voortaan verschijnt er elke vrijdag een waarschuwing in mijn agenda dat ik een stukje moet schrijven. Voor trouwe volgers dus een opsteker ­čÖé